dinsdag 6 april 2010

Het einde van de muur


Door de val van de muur ontdekten vele Sovjets dat het communisme erg zwak was en dat er wel meer was dan alleen het communisme. Er werd ook uitbundig gedemonstreerd tegen het communisme. De Sovjet-Unie was verdeeld in vele lidstaten die nu hun afhankelijkheid eisten. Rusland was verreweg de grootste staat en veel kleinere staten waren het niet eens dat Rusland zo’n grote invloed had op de kleinere. In augustus 1991 was er zo’n grote druk op Gorbatsjov dat hij op 24 augustus afstand deed van zijn leidinggevende plek in de Sovjet-Communistische Partij. Vlak daarna werd die partij zelf ook opgeheven.
Het was slechts een kwestie van tijd dat de Sovjet-Unie zelf ook uit elkaar viel. Staten als Litouwen, Letland en Estland verklaarden zichzelf onafhankelijk en er volgden er meer.
Rusland bleef in zijn eentje over en zo is het nu nog steeds.
De DDR en BRD werden ook weer samengevoegd. De hele regering moest opnieuw worden opgericht, taken moesten worden verdeeld. Ze moesten ook samen de economie van voormalige DDR weer opbouwen want die liep natuurlijk een stuk achter op het welvarende West-Duitsland.
Voor de Oost-Duitsers ging er een nieuwe wereld open. Mensen konden ineens uit heel erg veel verschillende merken voedsel kiezen. In Berlijn kwam er vlak na de afbraak van de Muur een regeling dat de Oost-Berlijners 100 DM (Duitse Mark) bij de bank konden ophalen om boodschappen te doen zodat ze kennis konden maken met de voor hun nieuwe producten. Ook ontstonden er souvenirkraampjes waar mensen stenen van de Berlijnse Muur konden kopen als aandenken aan de tijd toen de Berlijnse Muur er nog stond.

Gevolgen van de muur voor de West-Berlijners


De Oostelijke kant van Berlijn leefde na de bouw van Muur natuurlijk heel anders dan de Westelijke kant. In een communistisch systeem is het de bedoeling dat iedereen gelijk is en alles van te voren goed wordt gepland, maar in praktijk gaat dit wel anders. In het democratische systeem daarentegen is iedereen vrij om zelf geld te verdienen en zelf te stemmen, dus voor zichzelf verantwoordelijk.
In het Westen ging na de bouw van Berlijnse Muur heel goed op vrijwel alle gebieden. De economie in West-Berlijn was snel weer hersteld door financiële hulp van het Westen, met name van de Verenigde Staten. Er was sprake van een vrijemarkt economie. De mensen werkten graag, hadden een hoge levensstandaard en konden makkelijk rondkomen. De mensen waren over het algemeen tevreden.
In het westelijke deel van Berlijn waren er vrije verkiezingen en was sprake van een parlementaire democratie. Dit verliep goed en veroorzaakte geen problemen. Het kapitalisme was in West-Berlijn min of meer goed uitgepakt.

De koude oorlog


De koude Oorlog was een oorlog tussen twee van de grootste wereldmachten: de Sovjet-Unie en Amerika. De Sovjet-Unie was communistisch en Amerika democratisch.
De Koude Oorlog was niet een echte oorlog met vuur en wapens, het ging er gewoon om elkaar te laten zien dat hun systeem het beste was.
De Berlijnse Muur (ook wel Het ijzeren gordijn genoemd) werd ook wel als het teken van de Koude Oorlog genoemd.
De ene helft van Berlijn (oost) was communistisch. Dit was bezet door de sovjets. De andere helft (west) was democratisch.
De verschillen tussen Oost en West Duitsland waren daarom in de jaren zestig groot. In de twee delen van Duitland werd alles heel anders aangepakt op bijvoorbeeld economisch en politiek gebied. Na de tweede wereldoorlog was Duitland economisch in een diep dal. In West Duitsland ging de opbouw van de economie veel sneller dan in Oost Duitsland. Dit kon de Oost Duitse besturing natuurlijk niet hebben. Daardoor liepen de problemen tussen de twee gebieden op. Zo wilde de Oost Duitsers geen voedsel meer leveren aan West Duitsland. Hierdoor weigerden de West Duitsers weer mee te betalen aan de reparaties in Oost Duitsland. Zo verslechterde de situatie.
De Berlijnse Muur is gebouwd in 1969. Eerst werd dit met prikkeldraad gedaan, in de dagen erop werd het gemetseld. De muur ging dwars door Berlijn heen. Door de muur was West Berlijn totaal afgesloten van Oost Berlijn. Families waren uit elkaar gedreven en sommige mensen konden niet meer naar hun werk in het andere deel van de stad. De bedoeling van de Berlijnse muur was dat de bewoners van het Oostelijke gedeelte niet naar het Westen konden emigreren. Omdat het Oosten een communistische instelling had en het Westen een democratische instelling waren de communisten bang dat vele mensen uit Oost- Duitsland en Rusland naar het Westen zouden trekken. Daarom is de muur gebouwd.