dinsdag 6 april 2010

De koude oorlog


De koude Oorlog was een oorlog tussen twee van de grootste wereldmachten: de Sovjet-Unie en Amerika. De Sovjet-Unie was communistisch en Amerika democratisch.
De Koude Oorlog was niet een echte oorlog met vuur en wapens, het ging er gewoon om elkaar te laten zien dat hun systeem het beste was.
De Berlijnse Muur (ook wel Het ijzeren gordijn genoemd) werd ook wel als het teken van de Koude Oorlog genoemd.
De ene helft van Berlijn (oost) was communistisch. Dit was bezet door de sovjets. De andere helft (west) was democratisch.
De verschillen tussen Oost en West Duitsland waren daarom in de jaren zestig groot. In de twee delen van Duitland werd alles heel anders aangepakt op bijvoorbeeld economisch en politiek gebied. Na de tweede wereldoorlog was Duitland economisch in een diep dal. In West Duitsland ging de opbouw van de economie veel sneller dan in Oost Duitsland. Dit kon de Oost Duitse besturing natuurlijk niet hebben. Daardoor liepen de problemen tussen de twee gebieden op. Zo wilde de Oost Duitsers geen voedsel meer leveren aan West Duitsland. Hierdoor weigerden de West Duitsers weer mee te betalen aan de reparaties in Oost Duitsland. Zo verslechterde de situatie.
De Berlijnse Muur is gebouwd in 1969. Eerst werd dit met prikkeldraad gedaan, in de dagen erop werd het gemetseld. De muur ging dwars door Berlijn heen. Door de muur was West Berlijn totaal afgesloten van Oost Berlijn. Families waren uit elkaar gedreven en sommige mensen konden niet meer naar hun werk in het andere deel van de stad. De bedoeling van de Berlijnse muur was dat de bewoners van het Oostelijke gedeelte niet naar het Westen konden emigreren. Omdat het Oosten een communistische instelling had en het Westen een democratische instelling waren de communisten bang dat vele mensen uit Oost- Duitsland en Rusland naar het Westen zouden trekken. Daarom is de muur gebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten