dinsdag 6 april 2010

Gevolgen van de muur voor de West-Berlijners


De Oostelijke kant van Berlijn leefde na de bouw van Muur natuurlijk heel anders dan de Westelijke kant. In een communistisch systeem is het de bedoeling dat iedereen gelijk is en alles van te voren goed wordt gepland, maar in praktijk gaat dit wel anders. In het democratische systeem daarentegen is iedereen vrij om zelf geld te verdienen en zelf te stemmen, dus voor zichzelf verantwoordelijk.
In het Westen ging na de bouw van Berlijnse Muur heel goed op vrijwel alle gebieden. De economie in West-Berlijn was snel weer hersteld door financiële hulp van het Westen, met name van de Verenigde Staten. Er was sprake van een vrijemarkt economie. De mensen werkten graag, hadden een hoge levensstandaard en konden makkelijk rondkomen. De mensen waren over het algemeen tevreden.
In het westelijke deel van Berlijn waren er vrije verkiezingen en was sprake van een parlementaire democratie. Dit verliep goed en veroorzaakte geen problemen. Het kapitalisme was in West-Berlijn min of meer goed uitgepakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten